Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават ли се нарушенията при обществените поръчки

Снимка: Архив

Нарушенията при обществените поръчки нарастват, отчетоха от Института за правни анализи и изследвания. Това става паралелно с увеличаване на парите, които се разпределят. Данните от извършените проверки от Сметната палата показват, че процентът на обществени поръчки, при които са открити нарушения варира между 70- и 85 и най-често те са свързани с манипулиране на самата поръчка.

Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки коментира в „Преди всички“ тези данни.

Агенцията за държавна и финансова инспекция прави проверка на 18-20 процента от всички процедури. И когато се говори за опорочени процедури е коректно да се уточни, че този процент на нарушения е при проверените процедури, не от цялата съвкупност. Например, през 2010 година са обявени 7400 процедури, а финансовата инспекция е проверила 1390 от тях. Освен това, работи предимно по сигнали.  
Има два вида предварителен контрол. На първия етап се проверяват документите, на втория се проверява съответствието със закона. 640 преписки са минали през нас за последните 7 месеца – по сто процедури на месец. Проверяваме и дали възложителят се е съобразил с нашите препоръки – отнасят се най-често до критериите за подбор и методиката за оценка на поръчките.
Няма как да няма и обжалвания, но проблемът е в бързото решаване на тези спорове. По-добре е по-бързо произнасяне, за да не се отразява на договорите и на тяхното изпълнение.
Ние сме на най-ранния етап, преди откриване на процедурата, има и механизми за последващ контрол
, уточни Павлова.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна