Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Събев: Данъкът върху лихвите по депозитите засяга всички

Снимка: Архив

Заради кризата и всички икономически трудности българите са много адекватни и знаят, че всяко правителствено решение ги удря по джоба. Обяснима е острата реакция срещу намеренията за 10-процентен данък върху лихвите по депозитите, каза в "Хоризонт до обед" Димитър Събев, икономически анализатор на сп. "Тема".

Финансовият министър очаква през 2013-а този данък да вкара в държавния бюджет около 120-150 милиона лева. Сумата изглежда голяма на пръв поглед, но тя е под 1% - 0,5% от всички приходи, които държавата ще събере през следващата година.

Моето обяснение за този данък е политическо, не е икономическо. Данък "Лукс" е с много по-диференциран, засяга не повече от 100 хил. души. Данъкът върху депозитите засяга всички. Ако сте вложили на 5 процента 1000 лв. в банка,  лихвата е 50 лв. годишно, 5 от тях ще прибира държавата.

Около 90 000 са депозитите над 100 000 лева. В тях са събрани 11 млрд. лева - една трета от всички спестявания70 процента от парите на граждани в банките са притежание на 8,5 процента от хората.

Цялото интервю на Н. Колева с Д. Събев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна