Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гочев: Конституционен спор би имало при разминаване във въпросите в подписката и в решението на НС за референдум

Снимка: БГНЕС

Приключват консултациите при президента за референдума за АЕЦ "Белене". От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят въпроса така, както е зададен от БСП, въпреки че според премиера Борисов този въпрос е противоконституционен.

Как може да се определи дали един въпрос, поставен на референдум, е противоконституционен -това, според съдия Димитър Гочев, би казал Конституционният съд.

Но аз не знам защо се смятам, че този въпрос е противоконституционен. Конституционен спор би могъл да възникне, ако има разминаване между това, което се съдържа в подписката като въпрос и въпросът, който ще бъде поставен от парламента в решението. Тази противоконституционност трябва да се установи на базата на конституционен текст, а текстът, който урежда вземането на решение за референдум от НС е много лаконичен. Очевидно, ако има разминаване между двата текста, това ще бъде нарушение на закона за участие на гражданите в управлението. Но това би било противоречие със закона, а не с Конституцията, каза Гочев.

Почти съм сигурен, че се заиграва един политически ход - с референдума и с формулираните въпроси. Но трябва да има конкретика. Ако се поиска тълкуване от КС на текста в Конституцията, който очертава прерогативите, ще бъде доста рисковано. Констуционният съд ще бъде изкушен да излезе извън рамките на своята компетентност и да допише Конституцията, обясни юристът и каза, че споделя мнението на тези, които казват, че референдумът ще пропадне.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна