Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГИТ проверява психосоциалните рискове на работното място

Снимка: Архив

ИА "Главна инспекция по труда" работи по национална кампания за психосоциалните рискове на работното място. Според доклад на Европейската федерация за подобряване на условията на живот стресът е сред най-често посочваните причини за заболявания сред работещите и оказва влияние на повече от 40 млн. души в ЕС.

Стресът не е болест, но разболява. Води до инфаркти, инсулти и депресии, смятат експертите и го подкрепят с изследвания. Затова от началото на този месец до края на следващия ИА "Главната инспекция по труда" провежда национална кампания, свързана с психосоциалните рискове в работната среда. Кампанията тече едновременно във всички страни-членки на ЕС.

У нас акцентът е поставен в секторите здравеопазване, социални дейности, транспорт, хотели и ресторанти. Смята се, че работещите в тези сфери най-често са изложени на стрес. Инспекцията по труда в момента провежда анкети в болничните заведения, за да установи дали направените оценки риска съответстват на реалната ситуация. Днес анкетите бяха раздадени в голяма частна болница в София.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна