Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Това увеличение няма да върне младите към учителската професия

Снимка: БГНЕС

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 11 процента от Нова година, съобщи министър Сергей Игнатов. Учителските синдикати и правителството се споразумяха да бъдат дадени още 20 милиона за образование към договорените до момента 80 милиона лева. Какво представлява 11-процентното увеличение и достатъчно ли е това, коментираха в предаването " Нещо повече" Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Янка Такева от Синдиката на българските учители към КНСБ.

Юлиян Петров разясни, че българският учител получава начална заплата от 450 лева. Това не прави 730 лева, както изчисли минисърът.

Толкова получават учителите с всички допълнителни плащания. Работните заплати от 3 години и повече не са били коригирани. Всеки учител усеща всеки месец работната си заплата, а добавките са нещо, което получава в определено време. Затова не е коректно да се говори за 730 лева. В цяла Европа се говори за работна заплата, а не за добавки. Това увеличение няма да доведе до повече млади хора в професията. Средната възраст на учителите е над 50 години. Това увеличение в никакъв случай няма да намали отлива на младите хора.

Янка Такева припомни, че синдикатите никога не трябва да бъдат доволни.

Но това е максимумът, който успяхме да постигнем. Увелиечието с 11 процента ще бъде валидно от 1-ви януари 2013-а година. Ние продължаваме социалните преговори. Дълбоко съм убедена и това трябва да стане, до 2015-а година единният разходен стандарт трябва да бъде до 1800 лева на един ученик. Ние сме разработили стратегия за достигане на този стандарт. Българският учител в момента не участва в развитието на училищната образователна система. Законът не дава тази възможност на учителя. Той дава възможност за еднолично управление на директора. А тогава няма успеваемост. Затова ние ние не приемаме този проектозакон, защото там не виждаме ролята на учителя.

Чуйте мненията в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна