Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динев: Трудно е да се каже дали е разработена добре темата за Балканските войни

Снимка: lostbulgaria.com
Трудно е да се каже дали е разработена добре или не достатъчно добре темата за Балканските войни. Разработвана е по един начин до 9 септември, по втори до 10 ноември и сега се прави опит да се намери най-вярната гледна точка.

Това каза за БНР Ангел Динев, автор на книгата „Видни старозагорци, командвали Българската армия през Балканските войни (1912 – 1913 г.)”. Научният труд е посветен на честванията от 100-годишнината от обявяването на Балканската война. В центъра на вниманието в монографията стои дейността на няколко видни старозагорци: генерал-лейтенант Михаил Савов, генерал Стефан Тошев, генерал-майор Вълко Велчев, генерал-майор Георги Абаджиев, генерал-майор Стефан Азманов, генерал-майор Петър Салабашев и полковник Димитър Азманов, който няма връзка със Стефан Азманов.

Трудно ще се намери град от България, които да има повече представители в командването на Българската армия от Стара Загора, коментира Динев. Той обясни явлението с това, че Стара Загора е била най-големият просветен център в България през Възраждането и с това, че в Стара Загора е бойното кръщение на Опълчението, което е накарало участвалите в него да се посветят на военната прафесия.  

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна