Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата "Златен век" беше присъдена на председателя на Съюза на народните читалища

Наградата  "Златен век" беше присъдена на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Най-високото отличие на Министерството на културата беше връчено заради големия му принос в популяризирането на българската култура. Министър Вежди Рашидов отбеляза, че след тригодишни усилия е постигнато увеличение на заплатите в сектора. Не се е случвало скоро министър на културата да награди читалище, коментира Николай Дойнов и изтъкна, че през последните години нито едно не е затворило врати. В празничния ден обаче той констатира:

През последните 20 и няколко години има една медийна вакханалия, културата се заменя с ентъртеймънт, със забавление. Загуби се публиката. Вече нямаме подготвени хора, които да оценят това, което правят дори съвременните будители и терминът „будители”, в случая, е много висока летва.

Виждам светлина в тунела не само, защото ще има увеличаване на средствата, а защото дейността на читалищата се обогатява. Те знаят, че трябва да направят своята вътрешна реформа, каза още новият носител на наградата "Златен век".  В началото на церемонията 14-годишната Михаела Колева, която е със зрителни нарушения, поздрави  присъстващите с впечатляващо изпълнение на "Хубава си моя горо". Министър Рашидов се ангажира да й съдейства за отпускане на стипендия.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна