Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Дърева: Българският народ изгуби своя духовен отец

Снимка: Архив

Българският народ изгуби своя духовен отец, заяви в предаването "Преди всички" журналистката Велислава Дърева. И също така българската държава изгуби своя стожер. Вярно е, че по Конституция църквата и държавата са отделени, но исторически и духовно те не могат да бъдат отделени, защото как да отделим държавата от нейните устои и народа от неговата душа. Българският партиарх Максим винаги е носил в себе си любов към България и любов към народа.
По думите на Дърева патриархът е опазил единството на църквата. Според нея сега предизвикателството и отговорността на църквата са много големи.

Богословът Тони Николов също коментира личността на патриарх Максим: Сега си представих какво е трябвало да претърпи. Участта му се разполовява пред очите ни. Около 20 години в онова минало време, което е било доста тежко с всички неизбежни компромиси, които е трябвало да се правят навярно, с битките, които той е водил, какво му коствало да издаде Светото писание, да има Библия на български език, какви битки са били! Сега знаем от архивите какво е правило  Политбюро, как се е опазвал храм по храм от разрушаване, дори са искали да закрият и Софийските гробища в един момент и се оказва, че е имало и такъв проект и отново Светейшият български партиарх се е намесил. А към разкола, какво да се връщаме, какво ли не се изговори тогава. Когато се отвориха архивите на ДС, се оказа, че агент-патриарх е бил друг, който е гледал към патриаршеското було.

Разговора на Таня Величкова с Велислава Дърева и Тони Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна