Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Барселона" си намери майстора

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шотландският "Селтик" сложи край на серията на "Барселона" от 12 мача без загуба във всички турнири, след като на своя стадион "Селтик Парк" спечели с 2:1 в среща от четвъртия кръг на група "G" на Шампионската лига по футбол. Отборът, който в последните две седмици загуби на същия терен с 0:2 от "Килмарнък" и завърши 2:2 с "Дънди Юнайтед", се оказа достатъчно силен, за да спечели срещу суперселекцията на каталунците. Така "Селтик" има 7 точки в класирането, с 2 по-малко от "Барселона" два кръга преди края на груповата фаза. Каталунците не изглеждаха притеснени от развитието на събитията. Въпреки това, името им и очакванията, че "Селтик" ще изглежда като аутсайдер направиха драмата пълна. Защитникът Виктор Уанияма откри резултата с удар с глава на задна греда в 21-ата минута, а в 83-ата при контраатака резервата Антъни Уот технично по диагонала прати топката за втори път в мрежата на Виктор Валдес. В добавеното време трикратният носител на Златната топка Лео Меси върна един гол. До момента от началото на сезона "Барселона" имаше една загуба - 1:2 от "Реал" (Мадрид) във втория финал за Суперкупата на Испания през август. Това не е първата среща, която губим по този начин. Вероятно няма да бъде и последната, каза след срещата наставникът на каталунците Тито Вилянова.

В същата група "Бенфика" имаше пълно превъзходство над "Спартак", но стигна до победата благодарение на двата гола на ветерана Оскар Кардосо, който пропусна и дузпа. Московчани, които победиха същия съперник в предишния кръг, завършиха срещата с десет души заради червения картон на Николас Пареха в 76-ата минута. "Бенфика" има 4 точки, "Спартак" - 3.

След като вчера си гарантираха участие по-нататък "Порто" и "Малага", снощи това направи и "Манчестър Юнайтед", който в група "Н" стигна до късен обрат срещу "Брага". Червените дяволи отстъпваха с 0:1 малко след началото на втората част заради точно изпълнена дузпа от Алан. Малко след това срещата беше прекъсната за 10 минути заради проблеми с електрозахранването. Но в края на срещата, точно в рамките на 10 минути, Робин ван Перси, Уейн Рууни от дузпа и Хавиер Ернандес осигуриха четвъртата победа в четири мача за отбора на сър Алекс Фъргюсън.

Убедителни победи постигнаха "Байерн" (Мюнхен) в група "F" - с 6:1 над френския "Лил", и "Ювентус" - с 4:0 над датския "Нордселанд" в група "Е". Също в група "Е" "Челси" измъкна драматична победа над украинския "Шахтьор" с 3:2, а в група "Н" "Галатасарай" се наложи с 3:1 като гост над румънския ЧФР "Клуж" с хеттрик на Бурак Йълмаз. Мачът ще се запомни и с това, че турците спечелиха първа победа като гост в това състезание от 10 години насам.

В Лондон "Челси" се наложи с 3:2 над "Шахтьор" (Донецк), а двата отбора се изравниха на върха в група "Е" с по 7 точки. Победата за лондончани дойде в 3-ата минута на добавеното време, когато Виктор Моузес с глава прати топката до гредата и в мрежата. Домакините на два пъти повеждаха в резултата, но бразилската селекция от Донецк отвръщаше на удара с попаденията на Вилиан. Всъщност оранжевите можеха и да направят пълен обрат още през второто полувреме, но неадекватни отигравания на Мхитарян и Фернандиньо им попречиха. Фернандо Торес вкара за "Челси" в самото начало на срещата, а пет минути преди края на първото полувреме бразилецът Оскар наказа грешка на вратаря на гостите Андрей Пятов с прехвърлящ удар от 40 метра. Торес малко по-късно можеше да покачи на 3:1, но традиционно пропусна.

В Германия Клаудио Писаро също отбеляза хеттрик, като беше основен герой при грамадната победа на "Байерн" с 6:1 над френския "Лил". Баварците водеха с 5:0 още до почивката, а всичко приключи между 18-ата и 28-ата минута, когато паднаха три гола. С три асистенции в този мач се отличи високият и снажен краен защитник на домакините Филип Лам, който подаде за два от головете на Писаро, както и за попадението на Тони Кроос, оформило крайния резултат.

В другата среща от група "F" "Валенсия" се наложи с 4:2 над беларуската сензация "БАТЕ Борисов" и също както и "Байерн" има 9 точки. БАТЕ остана с 6 и по всичко личи, че въпреки фойерверките в началото, ще се примири с място в "Лига Европа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени