Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си се бори с криза на доверието и управлението

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британската обществена медия Би Би Си е изправена пред управленска криза, след като генералният й директор, директорката на новинарския отдел и нейният заместник се оттеглиха от постовете си заради скандали с репортажи за сексуален тормоз над деца.

Генералният директор Джордж Ентуисъл подаде оставка в събота заради репортаж на предаването "Нюзнайт", във връзка с който бившият ковчежник на партията на консерваторите лорд Макалпайн беше погрешно обвинен в сексуален тормоз на деца в Северен Уелс през 80-те години. От Би Би Си уточняват, че оттеглилите се днес директор на новините Хелън Боудън и заместникът й Стив Мичъл не са имали нищо общо с проваленото разследване на "Нюзнайт" за лорд Макалпайн. Те обаче вече бяха на ръководните си постове миналата година, когато същото предаване се отказало да излъчи репортаж за обвинения за сексуален тормоз на деца от страна на бивш водещ на Би Би Си - Джими Савил.

Докато в медията текат разследвания за това как се е стигнало до двете грешки, породили недоволство в обществото, критики започнаха да валят за обезщетението, платено на бившия генерален директор на медията. То е на стойност възнагражденията му за една година, въпреки че Ентуисъл прекара на поста едва 54 дни и стана директора с най-кратък период на управление в цялата история на Би Би Си.

Какви са реакциите във Великобритания и дали компанията ще се справи с кризата на доверието, пред която е изправена, можете да чуете в материала на Мария Петрова.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна