Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Никой няма интерес от криене на истината по казуса "Коиловци"

Снимка: БГНЕС

Дебатът по казуса "Коиловци" тепърва предстои, каза в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Румен Петков. Той съобщи, че са събрани 50 подписа, с които ще настоява Народното събрание да формира анкетна комисия, която да изясни случая с френските парашутисти, които попаднаха през октомври на територията на плевенското село Коиловци. Румен Петков каза, че е получил отговор на питанията си, отправени към вътрешния министър и този на отбраната.

В отговорите им има нещо смущаващо. Няма отговор на въпроса как обявените за туристи французи са попаднали на наша територия. Оглед на мястото не е правен. Тоест лъжем българското общество, а трябва да си даваме сметка, че това рефлектира върху хората. Става ясно, че не са извършени парашутни скокове и не е правен оглед. Тоест тези хора не са дошли с парашути. Част от тях са били без документи. От отговора на вътрешния министър не става ясно как те са влезли в страната, каза Румен Петков.

По думите на червения депутат има две версии за присъствието на парашутистите на българска територия – или става въпрос за канал за трафик на наркотици по въздух, или са група чужденци, които идват да набират органи от ромското население. Според Румен Петков случаят "Коиловци" засяга националната сигурност и затова е необходимо да бъдат дадени публични отговори от отговорните министерства.

По темата за законопроектите за секретните служби заместник – министърът на вътрешните работи Веселин Вучков коментира в предаването "Неделя 150", че предвидените механизми за парламентарен контрол върху дейността на службите е гаранция, че те ще работят така, както е присъщо на държава – членка на Европейския съюз.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна