Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Грубото опорочаване на тайния вот може да направи нестабилен избора на нов главен прокурор

Снимка: БГНЕС

В публичното пространство се появиха вече съмнения и въпроси, свързани и с избора на новия главен прокурор. Едно от тях е, че променените от ВСС правила за избор на главен прокурор идват, за да обслужат кандидатура на конкретен човек. В коментар в предаването "12+3"  Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда заяви по повод скандала с Венета Марковска и неуспешната й клетва за съдия в КС, че политическата отговорност е в управляващите.

Марковска е тяхна кандидатура, независимо че е внесена от независими депутати. Самата процедура беше приета от правната комисия, където ГЕРБ също има мнозинство, каза Цонева и припомни фактите около случилото се.

Трябва да се изясни защо досъдебното производство не е приключило, прокуратурата трябва да го изясни категорично. Но по-страшният въпрос е използва ли се прокуратурата за натиск и шантаж над хора, които се имплантират в държавни органи.

По отношение на променените правила за избора на главен прокурор Цонева посочи начина на гласуване като притеснителен момент и обясни какво представлява автоматизираната система за гласуване.

В момента и оттогава, когато чух за това решение, не преставам да повтарям, че  това не е таен вот. Такова грубо опорочаване и атакуване на законовото изскване за таен вот може да направи нестабилен избора и да бъде достатъчно основание да бъде атакуван този избор. Въпросът е дали ще има от кого да бъде атакуван.

Според репортера ни Силвия Великова случилото се с Марковска ще има последица и при предстоящия избор на главен прокурор. Според нея няма обяснение защо се реши да се промени изслушването по азбучен ред с изслушване по реда на подаване на документи.

Подозирам, че членовете на ВСС си нямат доверие и предпочитат да заложат на сигурното и на сигнала, да не би някой да сбърка.

Чуйте коментарите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна