Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Стефанов: Тази година очакваме 2 процента повече приходи

Снимка: БГНЕС

Приходите вървят отлично. Към днешна дата НАП е събрала 11,7 милиарда лева. Очакваме в годишен аспект да съберем 13,3 милиарда лева, което е с 2 процента преизпълнение на планираните приходи, каза Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП.

Това са около 250 милиона лева повече. Но по-важното е, че НАП, за втора поредна година, бележи ръст на приходите, в сравнение с предходните години. Така, че приходите вървят много добре и това се дължи на подобрената ефективност и на работата на НАП, каза Стефанов и даде пример с въвеждането на касовите апарати по бензиностанциите.

През октомври, спрямо април, има увеличение на продадените горива с 14 милиона литра. Това е почти 7 процента ръст, което доказва нашата теза, че при еднакви параметри на икономиката, след въвеждането на касовите апарати, продажбата на количества горива се повишава. Това е изсветляване на икономиката.

Според Стефанов измамите с ДДС продължават да бъдат най-големият проблем и за нас, и за Европа.

Годишно тези измами са около 700 милиона. Почти всеки месец има акции, а за миналата година има над 1000 осъдителни присъди на лица, които са се опитвали да скрият данъци.

Директорът на НАП се похвали, че няколко европейски страни са проявили интерес към нашата дистанционна връзка между търговците и НАП.

Чуйте разговора в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна