Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Я. Янев: Кражбите в енергетиката са огромни, предстои разсекретяване на документи

Снимка: БГНЕС

Всеки ден някъде в страната хора постъпват в РЗС. Ние сме честни и почтени и ще работим за това следващото българско правителство да бъде дясно. Никога не съм бил член на БКП, нито съм бил номенклатура на БКП, каза в "Нещо повече" Яне Янев, чиято партия РЗС вече е в коалиция "Ред, законност и справедливост с Марешки".

Искаме експертите да си знаят мястото, политиците – също. Не приемаме да се действа по начина, по който се разиграваха тези сценарии толкова време. Има хора, които си мислят, че съдебната система е тяхна по презумпция. Нали си спомняте Иван Григоров какво правеше като председател на ВКС - това е коментарът на Яне Янев за скандала с неуспялата кандидатура на В. Марковска за конституционен съдия и опитите за номинация на друг магистрат. 

Около 2000 страници е информацията за корупцията в енергетиката, която пристигна в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, каза Янев като председател на тази временна анкетна комисия в парламента. Кражбите са в рекордни размери. Има синхрон между институциите, които са оторизирани да започнат разсекретяване на документите. Надяваме се до месец тези документи да бъдат разсекретени, за да видят хората как някои политици са станали енергийни босове. Ще се види как в картела при отпускането на милиони участва една банка и кой е консултант в тази банка.

Още от интервюто с Я. Янев – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна