Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диан Червенкондев: В България е добре да се инвестира

Снимка: БГНЕС

В България е добре да се инвестира. За сериозните инвеститори, независимо дали са български или чуждестранни, ще се има допълнителни преференции при определени условия. Това заяви в предаването "Нещо повече" Диан Червенкондев от ГЕРБ относно промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

Искаме да направим България с повече работни места, по-привлекателна за инвестициите и да може да се харчат повече пари на територията на страната. Всичко това е в този нов закон, който вкарваме, и искаме наистина коректно за инвеститорите да направим една по-добра среда, когато те отговарят на определени критерии и когато те допринасят по-съществено за цялата икономика и обществото като цяло.

Ние не даваме преференции за всички инвеститори. Слагаме прагове, които ако бъдат изпълнени, тогава държавата ще даде допълнителни преференции, подчерта депутатът и добави, че долният праг за филмовата индустрия е намален от 1,5 млн. лв. на 400 000 лв.

На преференции ще подлежат разходите, които са направени и които са обложени на територията на България. Хонорарът на Анджелина Джоли или Арнолд Шварценегер не се облагат в България, те няма да бъдат стимулирани от този закон. Ние ще стимулираме българските артисти, които играят в такива продукции.

Червенкондев е категоричен, че няма как хора, които правят големи инвестиции у нас, да получат автоматично българско гражданство. Те единствено ще имат право да кандидатстват по-бързо, но резултатът зависи от необходимите проверки на конкретните служби за сигурност, уточни той.

Мисля, че в икономиката мерките, които сме предприели със Закона за насърчаване на инвестициите, са добри и ще започнат да дават резултат още в началото на следващата година, след приемането на закона, изказа мнение депутатът.

Юристът от партия "Движение България на гражданите" Димитър Делчев обаче подчерта, че формацията им продължава да се съмнява, че ще се отвори път за покупка на гражданство, а не за прозрачно инвестиране:

Един от текстовете, които предлагат парламентарното мнозинство на ГЕРБ, е разрешение за постоянно пребиваване да се придобива срещу 1 млн. лв., инвестирани в недвижим имот. Това, което каза г-н Червенкондев, не го прочитам в закона. Текстът е много ясен – той казва 1 млн. лв. в недвижим имот или компания, която е купила недвижим имот за 1 млн. лв., като чужденецът може да има 50% участие в компанията, което сваля мизата на 500 000 лв. Нас ни притеснява институтът, който се създава, институтът на продажба на българско гражданство. От текстовете, които се предвиждат, отпадат много важни изисквания и това става с промени в Закона за българското гражданство. Създава се прекалено облекчена процедура. /…/ Според нас това е лобистки закон.

От партията са на мнение, че президентът трябва да наложи вето на този закон.

Интервютата чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна