Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците ще имат по-висока степен на защита с поправките в НК

Снимка: БГНЕС

Нападението над лекари, които са на смяна, да се третира като посегателство над длъжностно лице и да се наказва с лишаване от свобода, това прие Народното събрание. Предложението беше подкрепено от депутати от всички парламентари групи.

Фелдшерът от Търговище Косьо Костов, който е бил обект на насилие от страна на пациент, разказа в предаването "Нещо повече" конкретната случка.

Останахме изненадани, че прокуратурата отказа да образува производство, защото не сме длъжностни лица. Може би приетото днес на първо четене трябва да се разпространи от медиите, за да се знае, че има закон и че има кой да защитава медицинските лица.

Секретарят на БЛС Димитър Ленков също е доволен от приетите поправки в Наказателния кодекс.

Това е несъмнен успех. Ние се борехме отдавна тази поправка да бъде приета. Това ще внесе малко спокойствие в работата на хората, които са на предния фронт. Имам предвид не само спешната помощ, но и общопрактикуващите лекари.

Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване, допълни, че НС е дало ясен знак на обществото, че то трябва да бъде непримиримо към посегателството към неговите лечители.  

Смятам, че засилената наказателно-правна защита трябва да бъде допълнена и при убийство, не е предвидена такава. Този пропуск следва да се отрази между първо и второ четене. Както и прецизирането на термина медицински специалисти. Ще има достатъчно време, защото беше удължен срокът между първо и второ четене. Наш ангажимент е да приемем и пълен закон за правата на пациентите, за да могат и те да се чувстват достатъчно защитени, каза Дариткова.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени