Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цонева: По теория изпълнителната власт трябва да е неутрална при референдум

Снимка: БГНЕС

Основното ни притеснение е, че информационната кампания за референдума ще възпроизведе най-порочните практики, които видяхме на изборите. Това каза в предаването "Преди всички" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Ние нямаме уреден начина, по който отделните тези ще бъдат представени на публиката, без за това да се заплаща. В България цялата предизборна кампания така е уредена в Изборния кодекс, че всяко участие е платено, независимо дали става въпрос за диспут, дали става въпрос за хроника, дали става въпрос за каквато и да е друга форма. В момента се очаква да се възпроизведе този режим, което подлага на голям риск самата кампания. ЦИК все още не е взела решение за организирането на информационната кампания. Освен това теорията предполага, че изпълнителната власт трябва да остане неутрална, когато се провежда референдум. Напрежение има и по отношение на инициативните комитети, които трябва да защитават алтернативната теза, т.е. тези, които застават на противната теза, че не желаят изграждането на нова ядрена мощност. До момента има поне 3 инициативни комитета, които събират подписи.

В работата на ЦИК винаги се поражда напрежение, когато трябва да бъдат назначени различни нива на изборната администрация, добави още Антоанета Цонева и припомни миналата година, когато при назначаването на общинските избирателни комисии имаше протести на опозицията затова, че в преобладаващата си част председателите са от ГЕРБ.

За мое съжаление, тази година отново има подобни проблеми. Доколкото съм информирана, всички председатели на РИК са от управляващата партия.

Цонева припомни, че ЦИК е взела решение да публикува на сайта си протоколите от заседанията. Тя обаче подчерта, че не са доволни от това, че стенограмите излизат много късно. Цонева призова ЦИК да създаде по-добра организация и да публикува протоколите си не по-късно от 3 дни след приключване на всяко едно заседание.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна