Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Йорданов: Представяме в Брюксел връзките на властта с организираната престъпност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Европейския парламент се провежда семинар, посветен на корупцията в страните-членки. От българска страна участват Атанас Чобанов и Асен Йорданов от сайта "Бивол", както и правозащитникът Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская". Техният доклад е на тема "Корупция и връзки с организираната престъпност на правителствено ниво".

Основните акценти са нашите разследвания в сайта "Бивол" за връзки с организираната престъпност на хора, които определят правителствената политика в България, каза в "12+3" журналистът Асен Йорданов.

Ще говорим за докладите, които излязоха, ще говорим и за данните, които излязоха за министър-председателя Бойко Борисов в грамите на Уикилийкс. Ще говорим за корупция сред министри, за връзките на бившия вътрешен министър Румен Петков с Братя Галеви, за лица, свързани със сегашната власт, които имат криминално минало, но са във висшите етажи на политическата йерархия в България. Веднага мога да посоча кмета на Бургас, който е човек, извършил контрабанда и въпреки това беше номиниран за кмет и избран. Всичко, което правим, е в интерес на България и обществото, защото хората, освен че трябва да знаят кой ги управлява, но и да знаят как се управляват обществените ресурси, каза Йорданов.

Ние нямаше да дойдем в Брюксел, ако съответните институции си бяха свършили работата, каза Петър Пенчев от Асоциация "Анна Политковская".

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна