Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли напрежение между вицепремиера Цветанов и президента Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

Обект на внимание на анализаторите е напрежението, което се наблюдава между Президентството и вицепремиера Цветан Цветанов. Евгений Дайнов и Кольо Колев изтъкнаха в предаването "Преди всички", че става дума за една по-сложна колизия на взаимоотношенията между мнозинството и президента Плевнелиев.

Евгений Дайнов каза, че ролята на президента в условията на българската демокрация съвсем не е само декоративна: Като има кризи, блокаж на институции, конституционна криза българските президенти са последна инстанция на нормалността. Спомнете си Желев, който отказа да връчи мандат на БСП, спомнете си Петър Стоянов, който също успя да не връчи мандат на БСП за управление 97-а и си спомнете сега Плевнелиев как отказа да проведе клетвата на Марковска.

Прогнозите на Кольо Колев са, че Президентството е и ще остане бутафорна институтция. Той каза: Продължавам да твърдя, че президентът ще ходи където трябва и ще прави каквото трябва, зависи кой му го казва. Плевнелиев не счита, че Цветанов трябва да му казва. По-скоро вицепремиерът Цветанов размахва пръст пред президента заради междуинституционални противоречия. Колев поясни: Имам съмнение, че президентът ще успее да се еманципира.

Разговора на Таня Величкова с Евгений Дайнов и Кольо Колев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени