Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариткова: Предложих промяна в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БГНЕС

Д-р Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в парламента каза в "Преди всички", че не за първи път съсловната организация отказва да подпише рамков договор. Спорният въпрос са новите дейности, които се предвижда да се финансират догодина. Лекарският съюз имаше възможност да преговаря по цялата система на медицинското обслужване и аз съжалявам, че не се стигна до нов рамков договор. Направиха се много позитивни стъпки и беше договорено да се направят оптимизации по отношение на първичната медицинска помощ - предклиничният минимум се прехвърляше към клиничните пътеки, по отношение на някои клинични пътеки, аз съжалявам, че не се постигна подписване, защото към нас се обърнаха различните гилдии да се включи пътеката за вродените имунодефицити, искрено се извинявам на тези пациенти, защото ние поехме ангажимент те да се лекуват през следващата година. И сега това няма да се случи, имаше и други договорености, които няма да се случат.

Предложих законодателна промяна - в Закона за здравното осигуряване да се включат новите дейности в една алинея, за да гарантираме на пациентите, които са включени в тези нови дейности, че няма да имат дефицит на обслужване.

Според  д-р Нигяр Джафер от ДПС, която е и член на здравната комисия, безпардонното и почти аргогантно поведение на управляващите е довело сегащната ситуация. Тя определи предложената законова промяна като законодателна суматоха. По думите на Джафер текстовете могат отново да бъдат атакувани в Конституционния съд.

Целите интервюта на Таня Милушева с  Даниела Дариткова и Нигяр Джафер можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени