Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областни управители: Не пътувайте, ако не ви се налага

Автобусни превозвачи: Не са почистени главните пътища
Снимка: ЕПА / БГНЕС

154 души са бедствали по пътищата на страната, съобщи в "Преди всички" главен инспектор Тошко Бързилов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Нощта беше сравнително спокойна, работихме през цялото време. Най-тежка беше обстановката в Североизточна България. В 17 области спря движението за тежкотоварни авомобили.

Своевременно изпращаме високопроходима техника. 45 деца бяха изведени от екохотел „Здравец“. Поддържаме връзка със здравните власти за оказване на помощ на болни хора. Бяха спасени две деца, загубили се заради снега. Те бяха намерени в добро състояние, каза още Т. Бързилов.

Вятърът продължава да духа, а при този сух сняг много трудно се почиства, каза областният управител на Сливен Марин Кавръков. Добрата новина е, че снощи в 21.30 успяха да пуснат тока в района на Твърдица. При този вятър видимостта е 5-10 метра. При 80 -100 км. в час вятърът изтласква в канавката огромни коли.
Кавръков призова хората, които нямат спешни причини да не пътуват.

Русе също е обгърнат от бяла снежна пелена. Има силен вятър, много добре са почистени пътищата, колите се движат, макар и много внимателно. Осигурено е придвижване на хората с хронични болести и на родилките, каза Стефко Бурджиев, областен управител на Русе.

Константин Гребенаров, областен управител на Бургас, съобщи, че обстановката в района също е усложнена в резултат на снеговалеж и силен вятър. В община Руен ще бъде обявено бедствено положение и училищата ще затворят. Две родилки бяха превозени с помощта на верижни машини. Работи се по възстановяването на електричеството, надяваме се днес вече проблемите да се решат. Гребенаров също призова гражданите да не пътуват днес, ако не им се налага.

Не може да се казва „Не пътувайте!“ В момента всички пътуват – идват празници. Чакаме почистващите фирми да си свършат работата, не са почистени главните пътища, каза Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Затворен е пътят Русе – Силистра. Факт е, че се разчиства, но машините са малко. Има проблеми и в Бургас и Хасково. Рейсът за Букурещ стигна до Бяла. 60 милиона са много малко за чистенето на снега в цяла България. Властите в страната трябва да вземат пример от госпожа Фандъкова – за пръв път в София няма проблем с чистенето, каза Г.Топалова.

Всички интервюта по темата за усложнената зимна обстановка в страната можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени