Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия - накъде през новата година

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирия и арабският свят - накъде? Това коментираха в предаването "12+3" Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания и проф. Владимир Чуков.

Много трудно може да се очаква да има победител във войната в Сирия. Нещата са далеч по-сложни от това кой ще победи. Търси се международно решение на проблема, но основните играчи са далече от това. Местните играчи не са съгласни на такова решение - това са Катар, Саудитска Арабия и др. Няма да има победител и няма да има политическо решение, повтори Абуаси.

Проф. Чуков припомни, че там противоречията са многопластови и има широка международна намеса.

Участниците в този конфликт са 29 страни. Последният нюанс е, че има силен синхрон между сирийската криза и иранското ядрено досие. Като този синхрон се изразява не само в политическа и дипломатическа, но и с военна помощ. Самият режим има много силен вътрешен потенциал. Сунитите не виждат в опозицията алтернатива на своето битие. Добре, пада режимът на Асад, а кой идва вместо него - ето това е големият въпрос. Възелът е толкова сложно завързан, че не се вижда как ще бъде развързан, защото няма алтернатива. Този въпрос трябва да се реши през 2013-а г.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна