Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саня Конакчиева: Трябва да има детски надбавки за всички деца

Детските надбавки не са за всички деца. Позицията на Сдружението на настоящите и бъдещи майки не се е променяла, а тя е, че при липсата на семейно подоходно облагане детски добавки трябва да има за всички деца. Доколкото разбирам от предложението на МТСП се предлага една сложна административна процедура. Освен, че се добавят още критерии, освен подоходния праг, който остава и срещу който сме против, не приемаме идеята за този диференциран подход. Не е ясно как ще се случва това нещо. Това каза заместник-председателят на Сдружението на настоящите и бъдещи майки Саня Конакчиева в предаването "Преди всички". Според предложението на МТСП детските надбавки трябва да се изплащат по нов механизъм, а не само при покриване на критерий - доход.

Според Конакчиева с предложението на социалното министерство се създават условия за некоректност. Хората с доходите на тъмно, работещите в сивия сектор се поставят в по-благоприятно положение така, добави тя.

Не разбирам тази идея, защото тя води най-малко до много усложнения и разходи от джоба на данъкоплатеца, включително и на този, който не получава тези детски надбавки. Защото да се оцени за всяко семейство – с това трябва да се занимае някой служител. Не е ясно на какъв период ще е тази оценка. Сериозни затруднения се създават с това без да има някакъв ефект. Още повече сумата, която е определена в бюджета за следващата година, е същата, обясни Конакчиева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна