Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рада Смедовска: Главният прокурор трябва да покаже, че може да бъде политически независим

Снимка: БГНЕС

Комитетът за българо-европейско сътрудничество призова президента Росен Плевнелиев да оттегли указа си за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор. Организацията, която обединява наши сънародници зад граница, е сезирала и Върховния административен съд с искане да отмени решението на Висшия съдебен съвет, избрал Цацаров при опорочена процедура.

В интервю за предаването "Преди всички" Рада Смедовска от фондация "РискМонитор" заяви, че до отмяна на избора едва ли ще се стигне, въпреки съменията, които съпътстват кандидатурата на Сотир Цацаров:

Като че усещането е, че този избор на главен прокурор ще бъде окончателен и като че ли полагането на клетвата ще бъде последно и ще положи края на всички тези двоумения и тези негативни критики, които се струпаха вследствие на проведения избор на главен прокурор. Като че ли няма законови основания и няма желание тази процедура да бъде атакувана и съществува усещането, че като че ли този сценарий беше по някакъв начин предварително добре разигран, защото едно от основанията за прекратяване на този мандат е наистина атакуването на президентския указ пред КС, но както всички знаем, КС е в криза. Като че ли страницата е на път да бъде затворена.

Смятам, че оттук нататък прокуратурата и изобщо главният прокурор ще има изключително тежката задача - да покаже, че може да отстоява своите позиции, по някакъв начин има способността да стои отстрани на политическата власт. Главният прокурор ще бъде изправен пред тази нелека задача да покаже, че може да бъде политически независим. Чисто формално погледнато можем да си представим, че той има предпоставките за това, защото неговият мандат е изключително дълъг - 7 години, т.е. мандатът му ще продължи и при другото правителство и след изтичането на мандата на този ВСС, допълни Смедовска и добави, че той трябва да обяснява обвиненията и трябва да стои зад прокурорите си.

Ситуацията с Борис Велчев беше малко по-различна. През 2006-а година имаше повече ентусиазъм при избора на главен прокурор, защото се търсеше един вид спасител и като че ли акцентът беше повече към тази вътрешна реорганизация на прокуратурата. Единственият стремеж беше прокурорите да могат да работят на спокойствие, защото знаем каква беше т.нар. "ера Филчев", затова ситуацията при Велчев беше по-различна и при него беше направено, макар и не много, но неща, които трябва да бъдат оценявани положително, защото се постигна спокойствие в работата на прокуратурата. Притеснително в случая е, че сегашният главен прокурор, изобщо кандидатите, които имаше за тази позиция, не наблегнаха на някои изключително важни неща, от които прокуратурата се нуждае като преследването на частни интереси, липсата на прозрачност, усещането за корумпираност в системата. Тези неща убягнаха в концепциите, включително и на Сотир Цацаров, смята Смедовска. 

Рада Смедовска обясни като странен ход това, че Сотир Цацаров ще събере нов екип, част от който ще бъдат Галина Тонева и Борислав Сарафов, които бяха другите кандидати за главен прокурор. Това прескачане от пост в пост ще извади от равновесие специализираната прокуратура, защото тя функционира отскоро, добави тя.

Оттук нататък дебатът трябва да се съсредоточи върху това какви ще бъдат нашите очаквания към прокуратурата, към какво трябва да се стреми да направи, защото процентът на недоверие е изключително висок. Другите важни акценти върху дейността му ще бъдат да се стреми към изпипване на обвиненията, за да нямаме провал в съдебното производство, ще трябва да се стреми да няма толкова продължителни досъдебни производства, да няма тази прекомерна практика на прекратяване на досъдебни производства, защото в периода 2008-2011 година има близо 500 хиляди прекратени досъдебни производства. Това не е само работа на главния прокурор, тя е и на полицията, на изпълнителната и законодателната власт, коментира Смедовска.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна