Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различни прояви отбелязаха 150-годишнината от рождението на Щастливеца

Снимка: архив

На 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов е посветено представлението тази вечер на "Рицар на Светия дух" от Боян Папазов в Народния театър "Иван Вазов". Постановката е на Маргарита Младенова. Представлението има две награди "Икар" - за най-добър спектакъл и за сценография, и "Аскеер" за сценография през 2012 година.

В Свищов завършиха традиционните Алекови дни, с които се отбеляза 150-та годишнина от рождението на Константинов. По време на празниците най-посещаваното място в града е къща-музей на писателя. Само през днешния ден експонатите в музея са разгледани от 60 души, а за три дни е имало над 150 посетители, каза директорът на историческия музей Ивелина Иванова. Музеят пази уникални ръкописи, писма и документи на Алеко, но най-голямата реликва е стъкленицата със сърцето му, която предизвиква и най-голям интерес сред посетителите.

В организираната програма на срещата в музея, която се проведе се представи второто издание на Международна фондация "Алеко Константинов" със събрани разкази от конкурса за къс хумористичен разказ, той е международен конкурс. За първи път се свири от тетрадката, нотната тетрадка, принадлежала на сестрите на Алеко Елена и Веселина. Хубаво е да се знае, че Алеко е завършил право. Той е бил адвокат, прокурор. Той е основоположник на организираното туристическо движение у нас "Опознай родината, за да я обикнеш", това също трябва да се знае.

Интернет търсачката Google също отбеляза 150-ата годишнина от рождението на Константинов като пусна специално лого в негова чест, на което са изобразени писателят и неговият незабравим герой Бай Ганьо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна