Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасност от лавини в планините

Снимка: БГНЕС

Момчил Панайотов от Асоциацията по ски свободен и екстремен стил обясни, че опасността от лавини, за която има предупреждения през последните дни, е факт от преди затоплянето. Той очерта няколко признака, подсказващи риск от свличане на снежни маси: Понякога има индикации. В конкретния случай (става дума за лавинната опасност при Седемте рилски езера от последните дни) се получаваше рязко пропадане на няколко квадратни метра. Това показва, че под най-горните слоеве има кух слой от сняг. Рязкото повишаване на количеството нов сняг, усилване на вятъра, рязко повишаване на температурите, валежи от дъжд. Тези признаци повишават веднага лавинната опасност.

От Планинската спасителна служба предупреждават, че предвид затоплянето, остава в сила опасността от лавини. Туристите и скиорите не бива за напускат обозначените зимни маркировки и пистите. Днес условията за туризъм на Витоша не са подходящи.

Въпреки забраната продължава паркирането на автомобили в лавиноопасната зона по пътя за курорта "Бодрост" в Рила планина. Венцислав Атанасов - експерт от община  Благоевград, каза, че районът на лавината е най-стесненият участък от пътя Благоевград - "Бодрост" и със сигурност има по-удачни места за оставяне на автомобилите. Това е безразсъдство на водачите, които оставят автомобилите в такава опасна зона, каза той.

Интервютата на Веселина Миланова с Момчил Панайотов и Венцислав Атанасов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна