Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Цонева: Оказахме се крайно неподготвени в институционален план за референдума

Снимка: БГНЕС

Сметната палата може да провери 4-те отчета на участниците в референдума. Това може да го задължи самият парламент, който може да приеме решение да се направи одит на изразходваните и привлечените средства. Няма нужда да се прибягва до подобни фарсови твърдения, защото това подкопава още повече доверието в самата кампания. Ако всички участници знаят, че няма как да бъдат проверени приходите и разходите, възможно е в кампанията да се привлекат средства, които нямат легитимен характер. Това заяви в предаването "Преди всички" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Моето впечатление от кампанията е, че в своята начална фаза тя беше много вяла. След това поради рязката смяна на позицията на управляващата партия кампанията се изрази изцяло в политическа кампания и много повече политически аргументи и противопоставяне започнаха да се използват – това изобщо не помогна да се оформи информиран избор. /.../ Кампанията вместо да накара колебаещите се да се ориентират към гласуване, тя по-скоро обръща тренда, което е крайно неприятно и много лоша констатация за качеството на тази информационна кампания. Институциите, които бяха ангажирани с това да мотивират и да разясняват смисъла от референдума, не смятам, че бяха въвлечени в достатъчно голяма степен и заинтересовани да го правят. /.../ Освен това забелязваме и нещо, което не следва да се прави - в рамките на кампанията изпълнителната власт да се включва като пропагандира за едната или другата теза - тя трябва да остане неутрална. Органи, които се финансират с публични средства, не трябва да се впускат в кампанията, но виждаме точно обратното. Като цяло се оказахме крайно неподготвени в институционален план за провеждане на референдум, много ниско ниво на познания за стандартите за подготовка. Отчитам незаинтересованост от страна на институциите, включително и много ниския бюджет на ЦИК.

Институтът за развитие на публичната среда ще осъществи наблюдение на референдума с 31 вече регистрирани наблюдатели в различни точки на страната. Имаме хора в Русе, Пазарджик, Враца, Велико Търново, София, заяви Цонева. Тя посочи, че има и доброволни, набирани включително и през социалните мрежи.

Тези 31 доброволци минаха обучение при нас. Те са обучени в това да познават много добре правилата и стандарта, при който трябва да протече изборният ден. Имаме специално изработени инструменти, които те следва да попълват, наблюдавайки секциите – например брой избиратели, брой на гласувалите, брой на записаните, начин на гласуване, колко и какви хора има в изборните помещения, как се легитимират представителите на инициативните комитети и т.н.

Всеки гражданин има възможност да бъде неформален наблюдател на референдума като изпраща снимки, текст, видео и информация на платформата "За честни избори", посочи още Цонева и добави, че тази нощ платформата е активирана.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна