Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията в Бургас за сделки по Черноморието излиза с доклад до края на седмицата

Снимка: wikipedia.org

До края на седмицата ще е готов докладът на комисията, учредена от областната управа на Бургас след скандала с дюните край Несебър, заяви в предаването "Преди всички" областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Оставам с впечатление, че за някои от сигналите има прехвърляне на отгворности, защото много от проблемите, които ни бяха поставени най-вече от общините, са в техните правомощия и самите кметове могат да ги решат на място, посочи той.

Първоначалните сигнали бяха за община Несебър. Те се получиха от неправителствени организации, медии. Те бяха 6 сигнала. 2 от тях бяха по-сериозни - за кв. "Черно море" в Несебър и за една сграда в новата част на Несебър. За двете имаше съмнения, че са изградени върху защитена територия, подчерта Гребенаров и добави, че за тези два сигнала не са били намерени документи за приключване на процедурата по смяна статута на земята от държавен горски фонд в земя за строителство. В момента съвместно с община Несебър това се проверява, тъй като всички документи са при тях, каза областният управител.

При проверката, която са извършили експертите на останалите сигнали, не са установени нарушения, посочи той и уточни: Провериха се всички документи, по които е отредена земята за строителство, нейното преотреждане от държавен горски фонд в земя за строителство.

Получихме сигнали за община Царево, за строителство на територията на "Корал". Такова строителство не се намери, не е започнало, тъй като главният архитект на община Царево е изтеглил строителните разрешения, коментира Гребенаров.

В комисията е постъпил сигнал за Поморие от кмета на общината за строителство в Поморийското езеро. След проверка е установено, че разрешението е издадено от МОСВ. Те са дали разрешение на "Зелени Балкани" да изградят изкуствен остров за редките птици. Няма констатирани нарушения, подчерта той.

Сигнали е имало и за община Созопол – за изградена незаконна ограда в защитена територия. Предприети са мерки за събарянето й. В момента се избира изпълнител на задачата, добави областният управител на Бургас. Той добави, че друг сигнал е бил за извършено строителство по протежение на пътя Виа Понтика, където от извършената проверка е установено, че предварително са извършени проучванията и след това е дадено разрешение за строителство.

Извършена е проверка и по сигнал за строителство на плаж Харманите. Установено е, че строежът не засяга територията на плажа.

След сигнал за строителство на Иракли е установено, че има разминаване между строителното разрешение, параметрите в него и самото строителство на място.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени