Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червенкондев: Няма да плащаме глоби

Снимка: europa.eu

Европейската комисията сезира Съда на Европейския съюз и заради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар.

В коментар на тази новина Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България, каза, че това решение не би трябвало да е изненада, защото е имало срокове за привеждане на законодателството в съответствие, отдавна предупреждаваме за това. Става въпрос за изграждането на т.нар. "енергийна борса". От началото на мандата ГЕРБ обещаха да го направят. Но всичко беше замразено и спряно. Това, че на България, в един ден, са обявени 5 наказателни процедури, показва некадърност на политическото управление.  

Попитана за ВМЗ-Сопот Нинова отново отправи упрек към управяващите и заяви, че те бъзат по най-лесния начин да се отърват от хората и проблемите.

Диан Червенкондев, заместник-председател на икономическата комисия и депутат от ГЕРБ, е на мнение, че няма да се плащат глоби. Процедурата се изпраща в съда на ЕС, има две инстанциии... Истината е, че процесът по транспониране е почти завършил. От законодателна гледна точка в тези две директиви законът за енергетиката е напълно приложен. В момента ЕК установява, че има недовършване на подзаконови нормативни актове. Те са извън НС и са в ДКЕВР.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна