Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович спечели 4-тa титла на Australian Open и влезе в историята с три поредни трофея в Мелбърн

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новак Джокович спечели за четвърти път в кариерата си първия турнир от "Големия шлем" за годината - Australian Open. На финала в "Мелбърн Парк" световният №1 победи поставения под №3 в схемата Анди Мъри с 6:7, 7:6, 6:3 и 6:2.

Така Джокович изравни постижението на Андре Агаси (САЩ) и Роджър Федерер (Швейцария), които са с по 4 титли в Мелбърн. Сърбинът стана и първият играч с три поредни трофея в Мелбърн 2011, 2012 и 2013.

Мъри, от своя страна, загуби за трети път финала на Откритото първенство на Австралия. През 2011 година той отстъпи с 0:3 пред Джокович, а през 2010 загуби 0:3 сета от Федерер.

Това бе 18-ият двубой между сърбина и шотландеца. Джокович вече има 11 победи срещу 7 за Мъри.

Новак Джокович остана изключително доволен от своя триумф:

Изпитвам истинска радост от това, че имам възможността да вдигна този трофей отново. Това е моят любим турнир от Големия шлем и на него съм най-успешен. Освен това аз обичам корта в Мелбърн. Жалко за Мъри, защото той нямаше късмет днес. Аз обаче му пожелавам да има такъв в остатъка от сезона. С него изиграхме няколко много напрегнати и много интересни мачa в последните две години, каза Джокович.

Мъри, който имаше проблеми на един от палците на краката, отдаде нужното уважение към шампиона:

Поздравявам Новак, защото неговите постижения в Мелбърн са изключителни. Много малко хора са правили това, което той направи тук. Напълно заслужено той е шампион, заяви Мъри.

 

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна