Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кортенска: Цветанов да се заеме с престъпната група Игнатов-Гюров-Петров

Снимка: СБЖ

Проф. Мирослава Кортенска, една от подалите сигнали за нарушения във Фонд "Научни изследвания", благодари на премиера Борисов, че е поканил 12 учени, за да чуе истината. В предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" тя заяви:

Но сега очакваме от него да нареди да бъдат върнати парите. Разбрах от този доклад, че има голям проблем с друг важен въпрос - това са титлите. Тук също са откирити големи нарушения, конфликт на интереси. Всички тези неща ще бъдат изнесени в пресата. Например как въпросният анголски професор Рангел Гюров е станал доктор на Библиотекарския университет. Той си е купил тази диплома. Показа се една огромна мрежа, обръч от агенти на ДС, които точат държавни пари именно от университетите, от Фонда. И те са в пълна координация.

Тя посочи името на ректора на Библиотекарския институт - Стоян Денчев, където Гюров е получил титлата си, и каза: Агентите на ДС си имат университет. И това е Библиотекарския институт.

За тази престъпна група Игнатов - Гюров - Христо Петров се обръщам към министър Цветанов, защото става дума за "Наглите-3". Да се заеме той с този случай, каза събеседничката.

Кортенска спомена и името на дъщерята на Стоян Денчев, която, според нея, също е получила неправомерно пари. Тя е взела пари по два проекта. Това е вече роднинското източване. Това не е маловажен проблем. Те искат тази корупция да се наследи от техните деца.

Междувременно право на отговор по "Хоризонт" потърси дъщерята на ректора на Библиотекарския институт д-р Мария Денчева-Гарова:

В подобна ситуация не съм изпадала и се надявам да не ми се случва отново. Наистина аз съм участник по един от проектите на Факултета по дентална медицина с ръководител проф. Киселова и съм ръководител на друг проект "Млади учени". Проектите са за бъбречно трансплантирани пациенти. Сумата по единия проект е около 400 хиляди лева за 3 години, а вторият е около 40 хиляди лева.

Д-р Денчева отрече да е получила пари, защото е дъщеря на Стоян Денчев.

 

Чуйте разговорите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна