Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Аврамов: Докладът за Фонд "Научни изследвания" трябва да отиде в прокуратурата

Снимка: БГНЕС

След оставките в Министерството на образованието и науката заради разкритите нарушения във Фонд "Научни изследвани", в предаването "Неделя 150" проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника към БАН, един от протестиращите учени срещу корупцията в науката заяви:

Дълго време беше лансирана тезата, че има нарушение в една процедура. Истината, е много далече от това. Разработена е и е приведена в действие сравнително сложна схема за източване на бюджетни средства, която е започнала не като импровизация преди няколко дни или месеци, а преди година. Този доклад на инспектората към Министерския съвет не дава нищо ново, а само детайли. Фактите и схемите са съвършено ясни. В схемата за източване са установени и прилични хора, каза проф. Аврамов.

Според председателя на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков, докладът за нарушенията във Фонд "Научни изследвания" не може да остане секретен. Стоичков смята още, че за проблемите във Фонд "Научни изследвания" вина има и финансовият министър Симеон Дянков. За това свое твърдение изтъкна два аргумента – първо, че чрез свой представител министърът е имал наблюдение върху работата на Фонда и второ – не е била създадена необходимата подзаконова нормативна уредба. Огнян Стоичков заяви, че ще настоява да се преразгледат всички отстранени проекти.

Има един единствен проблем и той е най – важният  - парите ги няма 14 800 000 лева. Първо, трябва да се върнат парите – съдебно или извънсъдебно, каза Стоичков.

Христо Лафчиев, представител на младите учени поиска анулиране на конкурсната сесия, въпреки че негов проект е одобрен.

Първо, 14 800 000 лева е смешка в този Фонд. Трябва да се увеличат на 50 млн. лева и всички проекти отново да се преразгледат от явни комисии с рецензенти. Всичко трябва да излезе на светло. Проектите отново трябва да се прегледат. Това може да се направи за месец и половина. Не е много работа, заключи Лафчиев.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна