Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията преди заседанието на КСНС

Снимка: БГНЕС

На заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, което ще се проведе на 5.02.2013, ще бъдат повдигнати темите за заплахите за сигурността от случващото се в Близкия изток, за атентата срещу Ахмед Доган, за атентата в Сарафово. Събеседниците в предаването "Нещо повече" очакват да се дискутира и по предложените закони за службите.

Професор Димитър Йончев, експерт по сигурността, намира очакванията, че такъв орган, какъвто е Консултативният съвет по национална сигурност при президента, ще се произнесе по разследването за атентата в Сарафово, за несъстоятелни.

Вече влизаме в нервния период /преди избори - б.ред./, когато всяка трибуна е интересна. Но нека да очакваме конструктивни разговори, да се постигне някакъв резултат. Големият закон какво е в сигурността е пълна несполука. Не си струва такъв закон да бъде сбор от лозунги, каза Йончев и призова да не се избързва с приемането им.

Генерал Тодор Бояджиев се надява, че ще се вземе отношение по новите закони за службите.

Отбелязва се, че тези служби повече от 20 години работят без закон. Но английските служби са работили повече от 50 години без закон и това не им е попречило да са най-добрите. За съжаление проектозаконите имат много празнини и недостатъци. Много е важно да има закони, но това не изчерпва въпроса. За мен е непонятно как в бюджета на такава важна институция като разузванането са предвидени 12 милиона лева. Сума, съизмерима с парите, които се отделят за работа на Комисия, например за досиетата. Бих отишъл на варианта общ устройствен закон, каза ген. Бояджиев.

Депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков заяви, че за това заседание няма предоставена информация за дневния ред.

Ако има капацитет - да се бърза, ако няма - да не се бърза, каза Миков в отговор на въпроса дали да се бърза с тези закони.

Става въпрос за министър-председателя на България и за авторитета на България, така Миков обясни защо ще се настоява за сформирането на анкетна комисия в парламента, в която да бъде разгледан случаят с агент Буда.

Припомняме, че в сайта "Бивол" бяха публикувани документи, които се отнасят за премиера Бойко Борисов, вербуван от службите с псевдоним Буда.

Чуйте мненията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна