Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Киров: Версията за "Хизбула" е заредена със силен политически заряд

Снимка: БГНЕС

Остана горчивият привкус, че решението за посочването на "Хизбула" като извършител на атентата в Бургас е взето по политическа целесъобразност, каза в предаването "Неделя 150" бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Можеше малко да се изчака, за да бъдат получени по – категорични доказателства. Всички признаха, че това се прави на един етап от следствието, когато формулировката, която се използва беше прецизиран като "обосновано предположение". Считам, че се избърза с този резултат. Той ни нареди в редицата на държавите, които поддържат тезата, че "Хизбула" е терористична организация. А фактите говорят, че "Хизбула" е една от най – мощните политически партии в Ливан. Управляваща партия, която има социална програма – строи училища, детски градини, медицински заведения и други. "Хизбула" през последните 20 години не е установено да е действала по този начин на европейска територия. Създаде се прецедент. Сега казваме, че "Хизбула" работи сама срещу себе си, каза бившият шеф на НРС. 

В предаването "Неделя 150" ген. Кирчо Киров каза, че не е изненадан от хода на разследването.

Бях казал, че по версията за "Хизбула" трябва да се работи, но предупредих, че е заредена със силен политически заряд, каза Киров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна