Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Христов: ЕРД-тата бяха приватизирани за по-малко пари, отколкото струват кабелите им

Снимка: БГНЕС

За 780 млн. евро бяха приватизирани енергодружествата в цяла България. Само кабелите, ако бяха продадени на скрап, щяха да бъдат продадени за двойно по-голяма сума. Само софийското енерго, две години по-рано, беше оценено от независими експерти за между 2 и 3 милиарда евро. Това си беше един невероятен грабеж. Аз много пъти поставях и в Комисията по корупция, и в Енергийната комисия въпроса да бъдат разсекретени тези договори за приватизация и да се види клаузите, които са залегнали. За съжаление, не успях.

Това каза за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" преподавателят Минчо Христов, който е и бивш депутат:

Добрах се и до други изследвания, които премиерът Борисов цитира в началото на своя мандат, че тези дружества са били безобразно източвани с консултантски договори от порядъка на 5 – 6 000 лева на ден. Онзи ден научих от независим депутат, че той знае за консултантски договори от 2 500 евро на час.

Предложих на предишния премиер Станишев и на сегашния Борисов държавата, вместо да приватизира тези 33% държавен дял, да вкара прокуратурата в тези дружества, да види колко са откраднали, да се приспадне тази сума и да бъдат изгонени от България.  

Христов коментира, че надписване на сметките не се случва за първи път у нас:

Преди 5 години имаше абсолютно идентичен случай с Е.ОН, което се ръководеше от бившия министър Трайков. Тогава масово в Пловдивско, Брезовско, Старозагорско, на хората бяха надписани сметките. По мое предложение се създаде подкомисия към Комисията по енергетика. Бяха изнесени страшни неща. Дружествата буквално бяха надписали милиони. Е.ОН беше глобено с 20 000 лв., а беше откраднало милиони. Сега трите дружества ще бъдат глобени, максимум по закон с 1 милион лева. Това е смешно.

Според бившия народен представител е лесно да се избегне неяснотата със сметките: 

Фактурите са правени така, че хората да не могат да разберат какво плащат. Решението е следното -  Парламентът моментално да се събере, да приеме в Закона, че цената на електричеството е еднокомпонентна, хората да могат да си погледнат електромера, да изчислят колко киловата са изразходили, да го умножат по цената и да си направят ясно сметката.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна