Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Христов: ЕРП-тата са само върхът на айсберга

Снимка: БГНЕС

Хората в Дулово също протестираха срещу монопола на ЕРП-тата и настояваха  отчитането на електромерите да става в присъствието на собствениците, за да се вижда какви числа се нанасят в техните сметки, разказа кореспондертката ни Маргарита Иванова. Според организаторите трябва да има пълен контрол на ЕРП-тата и при констатирани нередности направо да им се отнема лицензът. Уредите да се контролират от държавен неутрален орган, а не от самите дружества, каза пред "Хоризонт" Стоян Александров от Дулово.

Енергийният министър Делян Добрев беше изслушан в Народното събрание. Пред депутатите той отново заяви, че трябва да се работи за промяна на модела, по който се формират цените.

Според социолога Иво Христов, автор на книгата "Черните дупки на българската енергетика", ЕРП-тата са необходимият виновник.

Аз не мога да обвинявам хората, че не могат да видят по-дълбоки системни причини за непосилните сметки на тока. Но ЕРП-тата са само върха на айсберга. Хората не подозират колко е огромен той и какви мафиотски обвързаности има там. Зад системата от ЕРП-та защо не се повдигат въпросите - каква е ролята на НЕК, каква е ролята на БЕХ, на Министерството на икономиката, на министъра и не на последно място, каква е структурата на самите производители на електричество и с какви ресурси се захранват? Защото това не е политически изгодно и не е коректно.

А Божидар Митев, председател Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ, е на мнение, че трябва да се предоговорят цените, на които продават американските централи в България.

Сега чувам, че прокуратурата ще започне проверка на енергийния регулатор. Спомнете си как започна мандатът на това правителство - с одиторски доклад, който беше извършен от ДКЕВР, отново имаше заплахи за отнемане на лицензи. В края на мандата трябва да се покажат мускули. Ние непрекъснато алармираме, че ЕРП-тата не работят според предоставената им лицензия.

Чуйте звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна