Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даруиш: Не беше уместен този шум около посещението на тримата палестинци

Тримата палестинци, които бяха изгонени от България, са получили визи от българското посолство в Кайро. Това потвърди в предаването "Събота 150" Халед Даруиш от Палестинската информационна агенция УАФА. Тримата депутати представляват радикалното движение "Хамас", което управлява Ивицата Газа. Според Даруиш, посещението им е било частно и експулсирането не е било необходимо.

Този шум, който се вдигна, не е уместен. Мерките, които бяха взети от българската полиция, не бяха на място, смята той.

Депутатите са от ръководството на "Хамас" в Газа. Но посещението в България според мен не носи никакво значение за отношенията между България и Палестина и отношението на България към "Хамас", добави още Даруиш.

Според евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, България е реагирала правилно, като е изгонила тримата палестинци от "Хамас". По думите му, така се пресичат опити на радикалното движение да се легитимира чрез участие във форуми на територията на ЕС.

По този начин тази организация може да декларира, че ето тя започва да бъде приемана в ЕС, в страна-членка на ЕС, там е извършила тази и тази дейност, отишла е на конференция, там е имало различни политици, било то и само от опозицията примерно, няма значение. Но все пак това дава един вид видимост на организацията или на нейната дейност извън Ивицата Газа.

Според Ковачев трябва да има забранителни списъци за неиздаване на визи за влизане в ЕС на членове на тази организация. Той подчерта, че в момента няма забрана за издаване на такива визи и като частни лица те могат да получат разрешение за влизане в страна от ЕС.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна