Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози: Този парламент изчерпа лимита си на доверие

Вл. Шопов: Развихме политическа система, в която никой не се занимава с управление. Просто се заемат длъжности.
Снимка: БГНЕС

Не само в изявлението на президента, но и в митингите в подкрепа, прозира опит да се спаси ситуацията. Проблемът по-скоро е вътрешнополитически от гледна точка на самите партии. Ако ГЕРБ опита да изкара мандата, не знаем с каква подкрепа ще отиде на избори. Ако има служебен кабинет, управлението може да се реанимира, каза политологът Иван Начев в "Преди всички".

Има необходимост да се решат много въпроси в месеците, които остават до изборите. Става въпрос и за нещо съществено – преговорите за европейските фондове. Те трябваше да бъдат довършени до юни. Правителството абдикира от нещо много важно – да ни осигури финансирането за следващия отчетен период. Ще има забавяне с европейските програми. Това може да рефлектира върху правителството на ГЕРБ. Борисов иска да спаси себе си и партията си. Лесно може да се развива тезата, че се оттегля, за да не пречи. През 1997-а имаше от другата страна ясни цели. Сега опозиционните партии също не могат да предложат нищо. Никой не е готов за избори. Или държавата е в много тежко положение, или служебното правителство ще изхарчи бюджета до края на годината, за да реши някои от проблемите.

Гражданите не искат партиите, но този исландски модел дава възможност на гражданите да участват в управлението, но става въпрос за около 500 000 души. В парламента управляват коалиции и там това не е мръсна дума. Учудвам се как политическите сили не могат да постигнат съгласие за това. Политическият егоизъм надделява над необходимостта да се решат основни проблеми. Отказът на Борисов да управлява може да бъде капитализиран, смята Начев.

НС се ползваше с по-малко от 14 процента от доверието на гражданите още преди последните събития, без съмнение лимитът му на доверие е изчерпан, каза Марчела Абрашева от Галъп.

БСП и Синята коалиция изказаха мнения за програмно правителство – временно правителство, което работи в рамките на съществуващ парламент. Действително е важно президентът да изслуша всички.

Като всеки протест това е нещо емоционално – не можем да искаме едновременно нормализация и смяна на политическия модел. Не е ясно кой ще спечели тези избори. Не е ясно какво мислят политиците за формулите. Ясно е на всички интуитивно какво искат, но хвърлянето на рецепти във въздуха не е изход – трябва да се търсят работещи, а не емоционални и бързи рецепти.

Нещата бързо се развиват и нещата се променят. Равенството на ГЕРБ и БСП беше далеч преди последните събития. В страната има голям брой хора, които подкрепят ГЕРБ и смятат, че не той е виновен за това, което се случва. Те съжителстват с друга голяма група, която смята, че е виновен за всичко.

Конспиративно-ченгеджийският поглед пречи да видим нещата. Важен е резултатът от това, което се случва, а не начинът, по който обясняват миналото си. Нека се опитаме да съдим малко по-хладно и малко повече според резултата.
Нека не влизаме отново във взаимно топене, което ваденето на досиетата превърна в основно занимание. Нормализация стъпка по стъпка
– това е пътят, смята Абрашева.

Би било неочаквано да има положително решение за Шенген, позицията на страните, които са против, на практика е непроменена, смята анализаторът Владимир Шопов.

Има теория, според която правителствената криза в България се представя като поредния срив на правителство в светлината на икономическата криза. Не се реагира на икономическа криза и единственото нещо е да се удържа фискалната стабилност, без да има цялостна стратегия. Дефицитът на последните 5-6 години произтичаше от това, че последните две управления приеха подвеждаща интерпретация на кризата – като природно явление, което чакаме да мине и после действаме. Това е безотговорно. Трябва да се реагира с промяна на посоката на икономическо развитие. Даже и в момента нямаме такъв разговор. Трябва да се намери разумно пространство, в което да се отпусне примката.

На практика се оказва, че в българската политическа система нещата се случват само при експлозии на недоволство – между експлозиите не се случва нищо. Поредица от управления отказваха дори частично да се решават големи проблеми. Развихме политическа система, при която никой не се занимава с управление. Хората просто заемат длъжности. Част от хората, които в момента са активни, ще се насочат към политически партии, но ще останат и структури, които ще упражняват натиск върху политическата система, каза Вл. Шопов.

"Бойкометърът" ще продължи да съществува – така отговори Асен Генов на въпроса дали той ще бъде закрит след оставката на премиера.

Борисов става редови участник в политическия живот. Внимателно ще отчетем кои обещания са неизпълнени по обективни причини и кои – не, добави Генов.
Ние сме за безплатен достъп до политически алтернативи.

Генов нарече пародия вчерашните обвинения между Христо Бисеров и Бойко Борисов. Това роди и виц – "Доган поръча себе си, та Борисов няма да поръча".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна