Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската опозиция настоява ЕC да наложи ембарго на вноса на фосфати от Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирийската опозиция настоява Европейският съюз да наложи ембарго на вноса на фосфати от Сирия, както направи с купуването на петрол. Изявлението беше направено на срещата на експерти от над 40 държави по прилагане санкциите срещу Сирия под българско домакинство.  

Работната група по санкциите започна разговори в София, но е на експертно ниво и не се очакват политически решения днес. Целта е по-скоро да се подобри координацията по прилагане на санкциите, обясни министърът на външните работи в оставка Николай Младенов:

Да се координират усилията на - от днес - 56 държави, които прилагат различни санкции спрямо сирийския режим. Срещата идва няколко дни след като Европейският съюз продължи оръжейното ембарго върху Сирия и отвори възможността за предоставяне на техническа подкрепа за сирийската опозиция.

ЕС може да блокира още финансови средства към режима на Асад, ако спре да купува фосфати от Сирия. Това посочи за "Хоризонт" Исмаел Даруиш, експерт в работната група, представител на сирийската опозиция:

Няма разлика между суровия петрол и фосфатите, според нас. Това е природен ресурс, чийто износ се контролира на 100% от сирийските държавни фирми, следователно всеки цент, спечелен от износ на фосфати от Сирия, отива в джобовете на сирийския режим. Над 330 милиона долара са спечелени през 2011-а година. През 2012-а г. износът не е намалял значително, защото двете фосфатни мини все още работят под контрола на правителството. Европейският съюз досега купуваше около 40% от сирийските фосфати. България също внася над 90 на сто естествени калциеви фосфати от Сирия.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна