Проблемът при консумация на афлатоксини е, когато тяхното ниво в даден продукт е над определени граници и консумацията им се извършва неколкократно. Това каза директорът на Областната агенция по безопасност на храните в Хасково д-р Христо Вълчанов в интервю за предаването "Преди всички" във връзка с откритото в Хасково мляко с афлатоксини.
Вълчанов заяви, че не са открили заразено мляко, но има съмнения за това и уточни, че това не е точно зараза, а по-скоро предозиране. Тези съмнения очакваме до края на тази седмица да бъдат или потвърдени, или отхвърлени от референтна лаборатория в Белгия, в която е изпратена контролната проба и която ще даде становище, поясни Вълчанов.
След като открием източника на заразеното мляко, следва цялото количество от това мляко да бъде унищожено и евентуално фуражът, който е евентуалната причина за това заразяване, също ще бъде унищожен, каза директорът на Областната агенция по безопасност на храните в Хасково.
Вълчанов беше категоричен, че проблемът е открит навреме и цялото количество мляко, което е изкупено от този момент нататък, е забранено в пункта и се намира под контрол на Агенцията и няма вероятност да стигне до потребителите.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.