Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебе с ХИВ бе обявено за излекувано

Снимка: БГНЕС

Бебе с ХИВ бе обявено за излекувано, съобщава вестник "Ню Йорк таймс". Това смайващо развитие може да промени начина на лечение на заразени новородени и рязко да намали броя на децата, които са засегнати от ХИВ вируса, пише изданието.

На конференцията в Атланта вчера учените потвърдили, че детето, което сега е на 2 години и половина, не получава лекарства за ХИВ от повече от година и се смята, че вече не е заразено, пише "Индипендънт".

Според вирусолозите случаят с детето от щата Мисисипи може да промени настоящата медицинска практика като привлече вниманието върху антивирусно лечение почти веднага след раждането при високорисковите новородени, пише и "Монд".

Изследователите настояват да наричат случая функционално, вместо пълно излекуване. Причина за това е, че вирусът не е отстранен изцяло. Въпреки това присъствието му е намалено до такава степен, че тялото може да го контролира без нужда от стандартното медикаментозно лечение.

Единственият световно признат случай на напълно излекуван от СПИН е така нареченият "берлински пациент" Тимъти Браун. Това е станало като на болния от левкемия Браун е бил присаден костен мозък от донор с естествена резистентност към ХИВ.

На излекуваното малко момиче обаче са предписани обичайните антиретровирусни лекарства. Това, което е по-различно от други подобни случаи, е дозировката и времето. Лечението е започнало по-малко от 30 часа след раждането на детето.

Настоящият случай може да помогне за подобряване на лечението, прилагано на деца, заразени по рождение, отбелязва "Франс прес".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна