Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Радев дари 10 ценни икони на Националния исторически музей

Снимка: БГНЕС

По случай 135-ата годишнина от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност известният български борец, двукратният олимпийски шампион от Токио-64 и Мексико-68 и бивш световен шампион Боян Радев подари 10 изключително ценни икони от своята колекция на Националния исторически музей (НИМ). В различни години и по различни поводи той е дарил на музея над 200 антични, средновековни и възрожденски паметници, както и всички свои награди и отличия от спортната си кариера. Те са изложени в специална зала - "Дарение Боян Радев".

Боян Радев заяви пред музейните специалисти, че ако НИМ бъде преместен в центъра на столицата, то той ще дари на музея голяма част от колекцията си. Боян Радев е дарител номер 1 на НИМ. Неговият пример следват и други колекционери. Музейните специалисти подкрепят мнението на българските спортисти и лично Боян Радев за оставането на борбата сред олимпийските спортове.

Божидар Димитров, директор на НИМ, каза: "Борбата е един от петте спорта, с които са започнали олимпийските игри в 7 в. пр. Хр., и никога не е отпадала от програмата им. Освен това борбата е един от най-мъжествените и атрактивни спортове и мястото й е под петте преплетени олимпийски кръга."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна