Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Увеличават се жалбите срещу България в Страсбург

Снимка: БГНЕС

Държавата е преди всичко ред. Във всяко общество се случват трагични неща, но по-малко се случват в онези държави, в които редът е относително стабилен, каза юристът Даниел Вълчев по повод отвличането тази сутрин в кв. "Бояна" на 11-годишната дъщеря на Евелин Банев – Брендо. Той представи в "Преди всички" шестия брой на "Юридически барометър".

Констатираме, че в България има много висока динамика на промените в законодателството. През последните няколко шестмесечия се вижда, че има тенденции – един и същи закон се променя няколко пъти за много кратко време. Имаме закон, допълван пет пъти за шест месеца. Така намаляват възможностите да се планират определени политики, коментира Вълчев, който е ръководител на проекта.

Броят на жалбите срещу България в Страсбург се увеличава. Конкурираме се с държави като Русия, Турция, Румъния и Украйна - от тези страни само Румъния е в ЕС. За година сме се изкачили с четири места. Около 1350 висящи жалби има срещу България. По брой на жалби на брой граждани също сме на едно от първите места.
Научихме се на механизми, с които да рапортуваме, че всичко е наред, а всъщност нещата да не са вършат
, каза още Вълчев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Вълчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна