Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкции за френските предприятия, ако не спазват паритета между мъжете и жените

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френските предприятия ще бъдат санкционирани при неспазване на паритета между мъжете и жените. Това съобщи френският министър на правата на жените Наджа Валу Белкасем по повод днешния празник.

Въпреки тържеството на паритета в социалистическото правителство на Франция (със 17 жени на 34-те министерски поста), професионалното неравенство още личи в заплатите, особено в частния сектор.

Жените във френските предприятия получават средно 28% по-малки възнаграждения от мъжете. В държавния сектор разликата е 18%. Тези данни огласи Националният статистически институт (INSEE) по случай Деня на жената.

Наистина, през последното десетилетие разликата в заплатите е намаляла, а броят на жените, които са ръководни кадри, расте. Нежният пол преобладава на работните места в търговията и обслужването.

Данните безпокоят и амбицират Наджа Валу Белкасем, която оглавява възстановеното от социалистите Министерство на правата на жените, което не е съществувало 26 години. Тя обеща до 6 месеца финансови санкции за предприятията, нарушаващи паритета.

Правителството обмисля и разпоредби за увеличаване на отпуска на бащите, повече места в яслите и учебни програми за заличаване на "стереотипите по отношение на половете", обяви Белкасем.

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени