Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бродилово няма да изпълняват ритуала "тричане"

Снимка: Архив

В някои райони на страната, на Заговезни се изпълнява ритуалът "тричане", срещу който се обявиха защитници на правата на животните у нас и в чужбина. Провеждането на ритуала в странджанското село Бродилово беше забранено със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев. 7 души, организатори на обичая, са предупредени с полицейски протоколи, че ще носят наказателна отговорност, ако не спазят забраната. Заради общественото недоволство, тричане на кучета няма да има, потвърди кметът на Бродилово Илия Илиев.

Тричането е обичай, при който домашните животни се връзват на усукано въже над реката и се въртят докато паднат в студената вода. Според местните хора, ритуала се прави за здраве и берекет и предпазва селото от бедствия. Тричането на кучета е древен обичай, каза етнографът Радостина Христова:

Идва от обичай на този ден в Източна Тракия и Добруджа да се церят, да се люлеят кучетата за бяс. Според народното вярване, люляното на въже куче или пък гонено с привързано на опашката тенекия, ще бъде запазено от болестта бяс.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени