Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Независимото наблюдение е задължителен елемент при избори

Снимка: БГНЕС
Гражданското, независимото наблюдение върху изборния процес е ключов елемент от провеждането на едни избори. Поради това ние имаме и процедура за регистрация за независими наблюдатели. Това са български неправителствени организации, както и международни организации, които могат да излъчат и акредитират свои наблюдатели, които, получавайки статут на наблюдател, регистрирани в ЦИК, имат редица правомощия. Всъщност независимото наблюдение е един от задължителните елементи в организацията и провеждането на изборния процес, защото трябва неутрално и независимо от участниците в изборите да гарантира, че ще се създадат достатъчно добри условия за провеждане на едни честни и свободни избори. Това каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда в предаването "Нещо повече".

Цонева заяви, че в момента ОССЕ е започнала своята оценка, срещайки се с различните заинтересовани страни в изборния процес. След като приключи мисията, предстои тя да обяви официално становището си. Тяхната преценка ще бъде на базата на всичко, което съберат като информация, обясни Цонева.

Тя заяви, че в България традиционно доверието в изборния процес е ниско и добави: Това ниско доверие в изборния процес съпровожда различните изказвания и искания, и позиции на участниците в процеса. Така че действително е много сложно да правиш спокойно избори в обстановка като тази. Да не говорим, че тези избори са предсрочни, всички срокове са изключително форсирани, институциите не са добре подготвени да могат да приложат в пълен обем последните изменения на кодекса, т.е. една доста усложнена обстановка, но що се отнася до престъпленията срещу избирателните права е много важно да е ясно какви ангажименти поемат правоохранителните органи и как ще ги изпълнят.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна