Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината пари, осигурени от правителството, трябва да отидат за създаване на заетост

Снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров очаква в следващите дни да бъдат получени окончателните варианти на предлаганите мерки от правителството и социалните партньори.

Мисля, че е ясно, независимо дали са 40 или 50 милиона лева, половината трябва да отидат за създаване на временна заетост. Ние продължаваме да твърдим, че средствата могат да бъдат завишени поне два пъти. Ако се разтърси добре, финансовият министър може да намери още толкова. Според нас има резерви и на работната група ще покажем откъде могат да се вземат. България, три години вече, не изпълнява заложените капиталови разходи. Ако пренасочим 5 процента, пак ще са много повече от сумата, която ни предлагат в момента. Други източници са вноската към ЕС, миналата година например не е изпълнена с 10 процента. Лихвените разходи също могат да бъдат вкарани в този сценарий, заяви Димитров.

Ние няма да отстъпим по никакъв начин от целеви мерки към останалите групи - работещите бедни, най-бедните пенсионери, майките, към безработните, които получават минимално обезщетение. За тях КНСБ няма да отстъпи, за да получат те еднократна помощ. Говорейки за 40 милиона лева, ние ги виждаме като първия транш, допълни лидерът на КНСБ. 

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал също е на мнение, че по-голямата част от средствата, които осигури МС за подпомагане на най-бедните, трябва да отидат за осигуряване и гарантиране на заетост.

Искаме да бъде намерен максимален баланс между активни и пасивни мерки - така, че парите да бъдат употребени по най-ефективния начин. Към днешна дата са изстискани почти всичките ресурси

Чуйте мненията в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна