Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американците празнуват Великден с лов на яйца и обилна трапеза

Снимка: БГНЕС

Хиляди деца ще се стекат утре на поляната пред Белия дом, за да участват в годишната надревара по търкаляне на дървени яйца. Днес в Съедините Щати по традиция семействата отбелязват Възкресение с лов на яйца и обилна трапеза. 

Традиционно за Америка великденският заек скрива боядисани яйца на различни места из градината пред къщите и задачата на децата е да ги намерят. Това може да са сварени яйца или пластмасови, в които е скрит подарък. При всеки случай малчуганите получават награди и лакомства затова, че са успели да се справят с предизвикателството.

В някои градове са организирани великденски паради. В Ню Йорк в Манхатън на Пето авеню между 49-а и 57-а улица ще се проведе парад, в който участниците ще демонстрират костюми с пролетна тематика.

За религиозните католическите църкви днес включиха в програмата си ранна служба, която започна при изгрев слънце. Най-известната служба от този характер е тази в Уинстън Сейлъм, Северна Каролина. По принцип около 6 хиляди се събират тук от малките часове на денонощието, за да посрещнат Възкресението.

След края на църковните служби семействата се прибират по домовете и се събират на трапезата, където ги очакват гозби като великденски питки, желирана шунка, агнешко месо и морковени кексчета.

По публикацията работи: Младен Петков - САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени