Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сашо Дончев: Промените в Закона за публичност на имуществото никога няма да сработят

Снимка: БГНЕС

Хубаво е обществото да знае, че дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се регламентира от Кодекса на труда, а той е изключително остарял документ, който по-скоро защитава социалистическото разбиране за общество, отколкото нещо различно от това. Същественото е, че според този регламент организациите, които имат право да участват в този тристранен диалог, се определят от Министерския съвет. Темите, които се разглеждат на заседанията на НСТС, се определят от правителството, решенията му не са задължителни за никого и това не дава основание да ходя и да си губя времето, при положение че не е ясно изобщо защо го правиш. Другото, което е още по-притеснително, за да не ходя там, е, че си мисля, че много често се легитимират някакви договорености, които не могат да бъдат публично огласени. Това каза председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Сашо Дончев в интервю за предаването "12+3".

Дончев коментира и Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, предложените промени в който станаха причина работодателите да напуснат НСТС: Действително такава практика има в цял свят и такива закони. Това е нещо, което смятам за нормално. Хората, които влизат във властта и които ще разпределят публичните ресурси, да декларират, когато влизат във властта, с какво имане влизат, а също така и всяка година да дават информация на обществото как се променя това имане и ако има нещо нелогично в размера му, обществото да им зададе съответния въпрос. Изведнъж някой прави опит да размие, разширявайки кръга на лицата, които трябва да бъдат подотчетни на този закон, същността на този закон. Уверявам ви, че начинът, по който той е приет, никога няма да сработи. Управителните органи на визираните организации са толкова многолюдни – това означава да задръстим тотално Сметната палата с тези декларации. Те никога няма да са в състояние да разгледат тези декларации внимателно, а камо ли да правят нужните проверки. Може би някой умишлено цели и това.

Според Сашо Дончев Конституцията се нуждае от тотална промяна: Не може с тази тоталитарна Конституция да направиш демократично общество. Трябва тотално нова Конституция. /.../ Точно създателите на тази Конституция обезличиха Великото народно събрание (ВНС). Тази институция е, за да събере елита на едно общество. Ние казваме, че ВНС се различава от обикновеното само по това, че са 400, а не 240 депутати. Конституцията елиминира пряката демокрация. В България всичко е представителна демокрация, всичко произтича, след като гласуваш за въпросните народни депутати и оттам нататък губиш връзка с всички власти в държавата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна