Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Котев: Енергетиката е на ръба на пропастта и някой трябва да понесе отговорност за това

Новосформираният Обществен съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заседава днес
Снимка: БГНЕС

Ниското потребление на електроенергия е сигнал за тежкото състояние, в което се намира българската индустрия, обложена с една от най-високите цени в Европа. Това заяви Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и участник в Обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката, който започва работа днес.

\n

Сигналът е за изключително тежка ситуация в сектора. А той е много важен за индустриалната стабилност на страната. Дестабилизирането на сектора пряко ще се отрази на бизнес средата.

\n

Мрежовите цени са натоварени с нетипични разходи, което, от една страна, прави индустрията неконкурентноспособна, а пречи и на износа.

\n

Първата задача на Обществения съвет е да прокара кадрови промени, за да се преустановят злоупотребите, които ощетяват крайния потребител, смята ядреният физик Георги Котев, който е излъчен от гражданската квота. Той обвинява евродепутата Владимир Уручев в източване на стотици милиони лева от АЕЦ "Козлодуй". Правилата за работата на Обществения съвет, които се изготвят в момента, са "фасадни" и ще излъжат хората, смята Котев.

\n

Енергетиката е на ръба на пропастта. Някой трябва да понесе вина. А Общественият съвет няма да има правомощия да издирва тези лица - персонално.

\n

Ако правилата, които са предложени за обществените съвети, останат такива, те ще играят фасадна роля и аз може би още днес ще напусна този Съвет, защото смятам, че хората ще бъдат излъгани.

\n

Целите интервюта на Таня Величкова с Константин Делисивков и Георги Котев можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна